perjantai 12. huhtikuuta 2013

Kanadan plussat ja miinukset

Kohta on koko vaihtovuosi ohi, ja Kanadaa nähty jonkin verran. Toukokuussa nähdään vielä enemmän, mutta tämä lista olkoon nyt ajatuksia ennen loman alkua. Osa plussista ja miinuksista koskee vain Saskatchewanin provinssia, osa koko Kanadaa meidän tämänhetkisten kokemusten perusteella.

Plussaa: paikallinen olut!

 Plussat
  1. Urheilumahdollisuudet. Yliopiston tarjoamista urheilumahdollisuuksista kirjoitin jo aikaisemmin täällä. Sen lisäksi täältä löytyy aivan uskomattoman hyvät lenkkeilymaastot, ja uskallan väittää että näin on läpi maan. Luontoa piisaa ja samalla hienoja maisemareittejä kävelyyn, juoksuun tai pyöräilyyn. Lisäksi tietysti rajattomat talviurheilumahdollisuudet.
  2. Hintataso. Tietyt tuotteet ovat Kanadassa halpoja. Etenkin kosmetiikka ja vaatteet ovat reilusti Suomen hintoja halvempia, vaikka USAn puolella onkin vielä halvempaa. Leffaan pääsee täällä halvimmillaan kahdella dollarilla ja ravintoloista saa halpaa tai vähintäänkin kohtuullisen hintaista ruokaa ja massiivisia jättiannoksia, joista riittää seuraavallekin päivälle.
  3. Kanadalaisten ystävällisyys. Jos pyörit kartta kädessä kaupungilla ja ihmettelet seuraavaa siirtoa, tulee taatusti silmänräpäyksessä avulias kansalainen kysymään tarvitsetko apua. Palvelukulttuuri on reilusti Suomea edellä, joskin tippaus vaikuttaa tähän paljonkin. Ylipäätään emme muistaa juurikaan saaneemme huonoa palvelua mistään.  
  4. Pienpanimo-olut. Pienpanimotuotteilla on Kanadassa huomattavasti enemmän kysyntää kuin Suomessa. Tästä johtuen jokaisesta provinssista löytyy panimoita, joiden ensisijaisena tavoitteena on valmistaa omaperäistä ja tunnistettavaa olutta. Saskatoonistakin löytyy oma pienpanimo, entisen proffan perustama Paddockwood, jonka oluet ovat herkullisia ja kohtuullisesti hinnoiteltuja. Näin kevätaikaan parhaiten maistuu kirpeä mutta myös hieman kermainen Czech Mate -lager.
  5. Luonto. Jylhää luontoa löytyy ihan ympäri Kanadan, sillä koko maa on todella harvaan asuttua maan maantieteelliseen kokoon nähden. Löytyy havumetsää, Kalliovuoret, preeriaa ja niin edelleen. 
  6. Itsepalvelukassat ja pitkät ruokakauppojen aukioloajat. Helpottaa huomattavasti kaupassa käyntiä.

Miinukset saa naaman mykkyrälle tälviisiin.
 Miinukset
  1. Tiehuolto. Teitä ei talvella huolleta käytännössä lainkaan. Tästä syystä en ainakaan Saskatoonia pysty kenellekään liikuntaesteiselle suosittelemaan, ellei omaa autoa ole käytössä. Talvella saa toisinaan tarpoa pohkeisiin asti lumessa ja keväällä tiet taas täyttyvät vedestä, koska viemäreitä ei ole. 
  2. Autoilukulttuuri. Isojen kaupunkien väliset matkat ovat todella pitkiä, mutta kaupunkien sisälläkin vallitsee autoilukulttuuri. Kävellen on ainakaan Saskatooniin todella vaikea tutustua. Autoilukulttuurista johtuen kaupat ovat keskitettyjä isojen teiden varsille, eikä täällä oikeastaan ole käsitettä "lähikauppa".
  3. Vessat ja suihkut. Edelleenkään emme ole täkäläiseen kylpyhuonetouhuun päässeet sisälle. Vessoissa ei ole käsisuihkuja ja suihku on aina pultattu seinään kiinni. Kraanoissa on aina kaksi säädintä, joita pitää millin tarkkuudella hivutella oikeaan suuntaan saadakseen sopivan lämpöistä vettä. Kaiken vessaurpoilun kruunaa väärään suuntaan aukeavat ovet. 
  4. Pikaruokakulttuuri. Enough said.
  5. Alkoholilainsäädäntö. Alkoholia saa ostaa vain paikallisista "Alkoista", edes mietoja juomia ei pysty ostamaan tavallisesta ruokakaupasta. Ulkona juopottelu on lailla kielletty, joten kesäkuumalla on turha haaveilla oluen nauttimisesta jokirannassa. Lisäksi alkoholin verotus on jopa kovempaa kuin Suomessa. 
  6. Asumisjärjestelyt. Kampusalueen solukämpässä asuminen on uskomattoman kallista (yli 400$ kuussa) kopperon tasoon nähden. Ikkunat vetää, termostaatissa on vain on- ja off-asento (vaihtoehdot joko +17 tai +27 astetta), huono sisäilma, kokolattiamatot, kämppisasuminen. Kun asuu preerialla, jossa talvilämpötilat ovat Siperian luokkaa, haluaisi luottaa siihen että omassa asunnossa hommat toimii ja pysyy lämpimänä edes jossakin. Yletön aikuisten ihmisten holhous ei jaksa oikein enää naurattaa, esimerkkinä uhkapelikielto. Kahden vaihtoehdon välillä puntaroivan suosittelemme ehdottomasti valitsemaan kalliimman College Quarterin Seager Wheelerin sijaan. Ensin mainittu on vastavalmistunut asuntokompleksi, jossa ei ainakaan ole 70-luvulla rakennetun kerrostalon ongelmia (koko SW on todella pahasti perusteellisen remontin tarpeessa). Saattaa silti huono nakki napsahtaa kämppisten suhteen, mutta ainakin pysyy lämpimänä eikä tarvitse homeilmaa hengittää.

Siellähän se on, asuintalo loppukesällä kuvattuna


Sekä-että
  1.  Sää. Plussaa: Saskatoonissa on lähes poikkeuksetta aina aurinkoista ja kaunis sää. Miinusta: Preeriatuulet 30 asteen pakkasilla koettelee raavastakin miestä. Rannikoilla sää on suotuisampaa, mutta täällä preerialla ja pohjoisessakin varmasti talvikelit ovat toisinaan todella brutaaleja. Ylipäätään loputon talvi alkaa jo kyllästyttää. Esa ei tykkää kun koskaan ei sada.
  2. Opiskelu. Plussaa: Mahdollisuus opiskella aihealueita, joihin Suomessa ei ole mahdollisuutta - meidän kohdalla Kanadan kirjallisuus sekä Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen kirjallisuus ja kulttuuri. Miinusta: Opetuksen taso vaihtelee todella paljon eikä oppiaineen sisällä juurikaan ole yhtenäisyyttä. Paikalliset maksavat huikeita summia opetuksestaan, saamatta kuitenkaan vastinetta rahoilleen. Tenttijärjestelmä on Suomeen verrattuna omituinen ja huonosti järjestetty. Opiskelijoiden etuja ei ajeta samalla tavalla, tai jos ajetaan on se tuloksetonta. Ei ainejärjestötoimintaa (ainakaan Saskatchewanin yliopistossa). 
  3. Kirjastot. Plussaa: Yliopiston kirjasto on valtava, ja suurimman osan tenttikirjoista saa lainattua koko kurssin ajaksi. Kaupungin kirjastokin pikaisella käynnillä näytti varsin mainiolta, keskittyen aika paljon av-aineistoon. Miinusta: Täkäläinen luokitusjärjestelmä, joka periaatteessa toimisi hyvinkin, mutta on tehoton siinä vaiheessa kun teoksia ei luokitella tai asiasanoiteta kunnolla. Kirjaston työntekijöiden ammattitaidon olen myös kyseenalaistanut useaan otteeseen, enkä oikein arvosta asiakkaan vähättelyä. Jos kykenen itse löytämään tiedon nopeammin kuin alan ammattilainen (mitä toki itsekin olen, mutta kuitenkin tottunut suomalaiseen luokitusjärjestelmään), on koulutuksessa ja ammattitaidossa jotain vikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I don't trust any country that looks around a continent and says, "Hey, I'll take the frozen part." - Jon Stewart