Syksyllä:
- Canadian Literature in English (jatkuu koko vuoden)
- Canadian Fiction from 1960 to the Present
- Western Canadian Literature
- Literature and Colonialism
- Canadian Fiction from Beginnings to 1960
Rehellisesti Literature and Colonialism -kurssi ei pahemmin kiinnosta, mutta pakko oli jotain ottaa. Alunperin pyrin kurssille, joka käsittelee kanadalaista fantasiakirjallisuutta, mutta se täyttyi tietysti hetkessä ja minä vaihtarina en joukkoon enää mahtunut.
Opiskelussa on täällä aika suuria eroja Suomeen verrattuna. Kotiyliopistossa kävin luennoilla muutaman kerran viikossa (maksimissaan), täällä luentoja on päivittäin. Luennot ovat kestoltaan joko todella lyhyitä tai todella pitkiä. Kolmesti viikossa käyn 50 minuuttia kestävällä luennolla, kun taas maanantaisin käyn kolme tuntia kestävällä iltaluennolla, josta pääsen kotiin vasta yhdeksän jälkeen. Voin kuvitella, että talvella tuo kurssi tulee olemaan melko tuskainen kärsittävä, vaikka aihe olisi miten mielenkiintoinen tahansa.
Luentojen rakenteessakin on melkoisia eroja ja totuttelemista kyllä riittää. Yksittäisellä kurssilla työmäärä on valtava, ja en pystyisi suoriutumaan enää neljästä kurssista, vaikka Suomessa kursseja voi ollakin reilusti enemmän. Keskimäärin luettavia kirjoja on 6 kurssia kohden ja kirjoitettavia esseitä kahdesta kuuteen. Ja vielä joulukuussa/ huhtikuussa loppukokeet. Kursseilla painotetaan keskustelua ja yhtä kirjaa voidaan käsitellä helposti neljä luentokertaa. Vielä en osaa sanoa turhaudunko tähän tapaan tulevaisuudessa, mutta ainakin tällä hetkellä tämä tapa tuntuu paremmalta ja opettavaisemmalta. Professorit käyvät paljon läpi taustaa, ja minäkin pysyn hyvin mukana kun tiedän kontekstista edes jotain. Tietysti tavat vaihtelevat tiedekunnittain, mutta veikkaisin, että opiskelu kaikilla Saskatchewanin yliopiston humanistisilla aloilla on suunnilleen samankaltaista.
Periaatteena on, että kaikki kirjat ostetaan omaksi. Lupaan, että täältä palattuani en enää koskaan tuskaile kirjojen saatavuuden kanssa Turussa. Mitä sitten jos joutuu yhden tai muutaman kirjan hankkimaan yksittäiselle kursille. Täällä opiskelija voi helposti kuluttaa reilusti yli 300 Kanadan dollaria lukukaudessa oppikirjoihin. Itse selviän tällä lukukaudella varmaan noin 150 CADilla. Suuren osan kirjoista olen saanut lainaan yliopiston upeasta kirjastosta tai löytänyt käytettynä antikvariaateista. Muutaman kirjan joudun ostamaan uutena ja se kyllä kirpaisee. Kirjat (kuten kaikki muukin täällä) ovat todella kalliita. Etsimäni novellikokoelma maksaa uutena yli 70 CADia ja tavallinen pokkaripainos voi maksaa yli 20 CADia. Kirjallisuuden opiskelu taitaa kuitenkin olla halvimmasta päästä, joten en valita. Onpahan tuliaisia omaan kirjahyllyyn ja riittävästi materiaalia kandikirjan valintaan.
Lopuksi vielä kirjalista kaikille kirjojen ystäville. Tässä ovat kaikki syksyn aikana luettavat kirjat, miten monta tunnistat?
- Stephen Leacock: Sunshine Sketches of a Little Town
- Robertson Davies: Leaven of Malice
- Margaret Laurence: A Bird in the House
- Margaret Atwood: The Journals of Susanna Moodie
- Sinclair Ross: As for Me and My House
- Robert Kroetsch: The Studhorse Man
- Adele Wiseman: Crackpot
- Guy Vanderhaeghe: Man Descending
- Thomas King: Medicine River
- Open Country: Canadian Short Stories in English
- Margaret Laurence: The Stone Angel
- Thomas Wharton: Icefields
- Margaret Atwood: Alias Grace
- Tomson Highway: Kiss of the Fur Queen
- Lisa Moore: February
- + Runoja ja katkelmia lukupaketeista
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
I don't trust any country that looks around a continent and says, "Hey, I'll take the frozen part." - Jon Stewart