torstai 11. lokakuuta 2012

Edmonton

Viime viikonloppuna päästiin reissaamaan vähän pidemmälle Kanadan kiitospäivän kunniaksi. Pidennettyä viikonloppua lähdimme viettämään Edmontoniin, jonne on Saskatoonista bussilla matkaa n. 6,5 tuntia. Bussimatkat olivat kohtuullisen kivuttomia, joskin aikataulujen noudattaminen tuntuu olevan mahdottomuus. Maisemat olivat tuntikaupalla samaa preeria, mutta Albertan puolella alkoi näkymään pieniä nyppylöitä ja mäkiä. Edmontonissa korkeuseroja oli jonkin verran, vaikkei erityisen mäkinen kaupunki olekaan.

North Saskatchewan River ja Edmontonin kaupunkinäkymää
 
Yöt vietimme Downtownissa Holiday Inn Expressissä, joka osoittautui mukavaksi hotelliksi. Suomalaisuutemme taisi tulla ilmi oikeassa hetkessä, sillä saimme paremman huoneen mistä olimme maksaneet. Respan setä oli vuosia sitten käynyt Suomessa ja muisteli Sibeliusmonumenttia. Sijaintinsa puolesta hotelli oli varmasti parhaalla mahdollisella paikalla - aivan Jasper Avenuen (Downtownin pääkadun) vieressä ja kävelymatkan päässä kaikesta missä halusimmekin käydä.

Kanadalaisen arkkitehtuurin taidonnäyte - ikkunaton betonikuutio. Tämä näkyi hotellihuoneemme parvekkeelta.


Lauantaina seikkailimme joen toiselle puolelle, Whyte Avenuelle. Kiersimme jokilaakson puiston kautta, jossa ihastelimmme aivan keskustan ytimen tuntumassa olevaa vehreää keidasta. Tältä puolelta jokea Edmonton jopa näytti lähes suurkaupungilta, Downtownissa sitä ei huomaa. Asukkaita kaupungissa on yli 800 000, mutta tavallisena syyspäivänä katuja talsiessa sitä ei kyllä helpolla uskoisi.

Mysteeriportaat ja osoitus edmontonilaisesta huumorintajusta. Selvennyksen vuoksi, kengänjäljet johtavat hyiseen jokeen.

Whyte Avenuen tuntumassa kävelimme sympaattisen omakotitaloalueen läpi, mikä loi vielä entisestään pikkukaupungin tuntua. Itse Whyte Avenueta voi parhaiten kuvailla boheemiksi taidekaduksi, jota Saskatoonissa vastaa Broadway Avenue. Tietysti sillä erotuksella, että Edmontonin versio oli eläväisempi. Kadun varrelta löytyi useita kahviloita, pubeja, bibliofiileille kirjakauppoja ja tietysti monta tatuointi- ja lävistysliikettä. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!


Sunnuntain vietimme osittain maailman suurimmassa ostoskeskuksessa, West Edmonton Mallissa. Tuossa jättimäisessä kompleksissa on yli 800 liikettä, sisäluistelurata, vesipuisto, merileijona-allas ja ties mitä muuta yhtä järjetöntä. Valinnanvaraa oli aivan liikaa ja lähdin lopulta tyhjin käsin takaisin. Taidan jatkossa pitäytyä hieman pienemmissä ostoskeskuksissa. Edmonton osoittautui varsin kompaktiksi isoksi kaupungiksi, ja löysimme kaupungista paljon mielenkiintoista nähtävää. Parasta taisi kuitenkin olla viettä aikaa vain kahdestaan. Onnistunut reissu siis!

Puu oli saanut oman, hurmaavan kaulaliinan!

2 kommenttia:

  1. Edmontonissa minäkin olen käynyt, mutta sen ostoskeskuksen jätin suosiolla väliin. Jokivarsi ja portaat tulivat tutuiksi ja samoin kirjasto!
    Terveisin, Sirpa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän harmittaa, että tuo kirjasto jäi välistä, se ei meinaan ollut pyhien takia auki enkä tajunnut siellä lauantaina piipahtaa. Paljon hyvää kuitenkin luin siitä eri oppaista ja ainakin sen verran mitä ikkunasta kurkistelin, näytti sisustus aika freesiltä.

      Poista

I don't trust any country that looks around a continent and says, "Hey, I'll take the frozen part." - Jon Stewart