lauantai 1. syyskuuta 2012

Smudge-savustusrituaali

Tänään saimme kokea jotain ainutkertaista. Orientaatioaikamme päätteeksi pääsimme osallistumaan paikallisen Cree-heimon vanhimman pitämään puhdistumis/siirtymärituaaliin. Tupakkaa vastaan Walter Linklater puhui aluksi intiaanikansojen uskomuksista, rituaaleista ja tavoista. Hän kertoi miten henkisyyden ja opetukset pystyy jakamaan toisille aina, kun vastalahjaksi tarjotaan tupakkaa. Kaikkea toki ei polteta vaan tupakkaa käytetään myös rituaaleissa. Ryhmämme istui ulkona ruohikolla vanhimman ympärillä, naiset toisella ja miehet toisella puolella. Vanhin kertoi siitä miten luonnosta löytyy alkuperäiskansojen käyttämiä lääkkeitä, mutta myös siitä miten luonto itsessään on lääke henkisyyteen. Hän kehoitti meitä keskittymään luontoon ja rukoilemaan jokainen omalla tavallamme.

Itse rituaali tapahtui jokaiselle vuorotellen. Kaikkia pyydettiin poistamaan korut, silmälasit ja kellot. Tällä osoitimme nöyryyttä ja palasimme edes kuvainnollisesti siihen tilaan miten olemme tulleet tänne alunperin - alasti. Kuppiin sytytettiin salviaa, jonka savua jokainen hieroi kolmeen ihmisen tärkeään pisteeseen - mieleen (päähän), kehoon ja sydämeen/sieluun. Savustuksen (en valitettavasti keksinyt tälle suomeksi arvokkaampaa nimeä) jälkeen vanhin rukoili omalla kielellään ja jokainen sai aikaa miettiä rituaalia ja keskittyä luontoon. Rituaaliin liittyi paljon pieniä yksityiskohtia, joita on hankala selittää sanallisesti. Kuvallisestikaan en näitä voi valitettavasti selittää, koska kuvia tuosta pyhästä tapahtumasta ei saanut ottaa.

Koen itseni onnekkaaksi, koska pääsin osallistumaan puhdistumisrituaaliin. Etenkin koska Saskatoonissa on valtavan paljon alkuperäisheimoja ja historiaa, joka usein jää kuulematta. Tämä on niitä Kanadan ihmeitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

I don't trust any country that looks around a continent and says, "Hey, I'll take the frozen part." - Jon Stewart